Bodyshaming en topsport, bestaat het?

Lieve allemaal,

De Olympische spelen. Wat heerlijk vind ik het om te kijken naar al onze (Nederlandse) toppers die zo hard getraind hebben en prachtige dingen laten zien. Ondanks de prachtige dingen die we mogen zien, krijg ik hoe langer de spelen duren, een grotere nare bijsmaak. Niet omdat Annemiek is gevallen, niet omdat we niet genoeg medailles winnen en zelfs niet omdat Yuri is weggestuurd. Nee, de nare bijsmaak komt van alle berichten die ik lees over bodyshaming tijdens de spelen.

Begin deze week las ik een stuk over de Mexicaanse turnster Alexa Moreno die op de 31e plek belandde. Naar m.i. niet slecht voor een land als Mexico, maar waar ik vooral verdrietig van werd waren de twitter reacties over haar lichaam. Mensen die een vergelijking met varkens maakten of gekscherend opmerkten dat ze het lichaam had van twee turnsters in één. Ik vraag mij echt af wat mensen elke keer beweegt om zich zo neerbuigend uit te laten over andere mensen? Ik vAlexa Moreno ind het juist prachtig dat mensen sporten en dat ze mee mogen doen met de Olympische spelen. Deze sporters hebben hier hard voor gewerkt. Respect is op z’n minst vereist toch!

Vandaag las ik een stuk over zwemmer Robel Kiros Habte (Ethiopië). Meedoen aan de Olympische spelen is altijd een droom van hem geweest. Hij werd misschien wel laatste op de 100m freestyle, maar hij stond er wel en deed wel mee. Hierna werd hij bespot op verschillende social media omdat hij geen lichaam van een zwemmer zou hebben… Ik denk dan “wat is in hemelsnaam het lichaam van een zwemmer?” Je hebt een lichaam en je kan zwemmen, dan heb je toch een lichaam van een zwemmer. Dit is toch net zoiets als een ‘bikini body’. Trek een bikini aan en voilà, je hebt een bikini body.

Natuurlijk zie ik ook wel dat Michael Phelps een sixpack heeft en ik weet ook wel hoe Ranomi eruit ziet, maar dit staat toch los van hoe een lichaam eruit dient te zien! Deze man die mee doet aan de OLYMPISCHE SPELEN wordt door onbekende mensen (die zich ook nog Robel Kiros Habteeens fans van de spelen en sport durven te noemen) ‘Kobel the Wale’ genoemd. Ik noem dit soort mensen gewoon zielige pesters. Als mens en als sportliefhebber, heb ik geen goed woord over voor deze types. Ze moesten zich schamen!

Gelukkig zie ik ook veel tegen geluiden op de negatieve bodyshamers. Veel mensen nemen het voor deze personen op en hierdoor voel ik elke dag weer een sprankje meer hoop. Laten we elkaar toch met wat meer respect en vriendelijkheid behandelen. Er zijn al zoveel negatieve dingen die in onze wereld gebeuren. Laten we nou alsjeblieft een mooi en positief event als de Olympische spelen laten blijven wat het is. Laten we genieten van al die toppers die dag in, dag uit, jaar in, jaar uit keihard trainen om op dat podium te mogen staan en niet op z’n minst ons amateur sporters te laten meegenieten van al hun mooie momenten!

Liefs Iris

3 gedachten over “Bodyshaming en topsport, bestaat het?

  1. Het is zo verschrikkelijk lomp, mijn vriend is 50kg afgevallen. In die tijd dat hij nog wel erg zwaar was heb ik nooit zo naar hem gekeken. Maar als wij uitgingen en er iemand mij probeerde te versieren en niet weg wilde gaan sprong hij er wel eens tussen. Hij heeft met regelmaat naar zijn hoofd gekregen dat hij te dik was en dat ik beter zou kunnen krijgen. Ik vond dat zo erg om te horen, maar ik hou van hem hoe hij is. Ook als hij weer zou aankomen (hoop het niet hihi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.