Voor de eerste keer mama…

Lieve allemaal,
Wat gaat de tijd toch snel. Nog geen drie maanden geleden schreef ik op mijn blog over mijn eerste zwangerschap en alles waar ik mee te maken kreeg.
Nu mag ik mijzelf alweer bijna twee maanden trotse mama noemen van onze mooie zoon; Floris. De geboorte van onze zoon voelt echt als een nieuwe fase in mijn (ons) leven. Een nieuw geluk is toegevoegd aan ons leven en ondanks dat ik niet altijd op een roze wolk zit, [slaapgebrek, spontaan even erop uit (niet dus), poepluiers (lol)], hormonen…) ben ik dolgelukkig met ons lieve ventje!
©missiris.nl
Er zijn een paar dingen die indruk op mij hebben gemaakt als nieuwe mama:
De bevalling
Ik heb een goede (natuurlijke) bevalling gehad en geen naweeën. Alles ging eigenlijk zoals het hoorde te gaan. In het ziekenhuis hadden ze niet verwacht dat alles zo goed zou gaan i.v.m. mijn postuur. De gynaecoloog kwam na de bevalling binnen rennen met grote verbazing. Ze hadden namelijk al iedereen opgetrommeld voor een eventuele keizersnede. Kennelijk komt dat vaker voor als je voller bent. Natuurlijk waardeer ik het dat ze met alles rekening hebben gehouden, maar ik hoor juist zoveel verhalen van vollere dames dat alles ook gewoon op de natuurlijke manier gaat bij hen. Ik heb hier gewoon een dubbel gevoel over. Misschien ga ik er wat meer over lezen en schrijf er nog eens iets over. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.
(Na)zorgsysteem
Wat is de nazorg (kraamhulp, verloskunde, consultatiebureau, etc.) goed geregeld in Nederland. Ik voelde mij als nieuwe moeder (zeker de eerste week na de bevalling) erg onzeker. De hormonen gierden door mijn lijf: ging alles wel goed, voelt die kleine zich lekker, krijgt hij genoeg voeding binnen, doe ik het wel goed, etc., etc. Conclusie; ik ben niet de enige en dus zeker geen uitzondering (slaakt een zucht van verlichting). Deze mensen hebben zo veel ervaring en voelen alles zo goed aan. Vooral mijn kraamhulp moet ik bedanken. Wat een fantastisch mens was dat. Zorgzaam, eerlijk, duidelijk en vooral gericht op dat niet alleen de kleine, maar ook ik en wij als familie ons goed voelden.
Borstvoeding of flesvoeding?
De (idiote) discussie rondom borstvoeding vs. flesvoeding (kunstvoeding). Ik snap sowieso niet waarom hier überhaupt zo’n issue van wordt gemaakt. Laat iedereen daar een eigen keuze in maken en laat elkaar in elkaars waarde. Het één is niet beter dan het andere en overal valt wat voor te zeggen. Discussie gesloten 😉
©missiris.nl
Verandering van je lichaam
Wat kunnen vrouwen toch ongelofelijk hard zijn voor zichzelf. Dit wist ik al wel, maar dat veel moeders ook nog heel veel moeite hebben met zowel hun ‘tijdens’ als ‘na’ zwangerschapslichaam, had ik niet zo sterk verwacht. Dames, jullie dragen of hebben een kind gekregen, wees alsjeblieft wat trotser op jezelf! Ik vind mijn lichaam nog steeds mooi en ben er juist extra trots op eigenlijk. Natuurlijk is ze veranderd, maar ik voel mij nog steeds happy.
Tot slot een aantal vrijblijvende tips van mij:
 1. Check je zorgverzekering goed voordat je gaat bevallen en pas het zo nodig aan. Hiermee voorkom je veel ongeplande kosten.
 2. Ik snap dat je helemaal los wil gaan op de babykamer, maar hou het alsjeblieft rustig en simpel. Die kleintjes raken erg snel overprikkeld en dat is niet fijn voor hen, maar ook niet voor je eigen rust.
 3. Alles nieuw kopen is nergens voor nodig. Mijn ervaring is dat alles waar ze het labeltje ‘baby’ op plakken, commercieel wordt uitgebuit. Ik heb alle grote spullen (kast, commode, kinderwagen, box) allemaal 2e hands aangeschaft. Scheelt in je portemonnee en die kleine ziet echt het verschil niet.
 4. Schoentjes aanschaffen? De eerste paar maanden lopen ze nog echt niet en groeien heel hard. Het enige wat ze eventueel aan hebben zijn sokjes of slofjes.
 5. Houd je ogen open tijdens het persen, luister goed naar de verloskundige tijdens de bevalling (doe alles wat ze zegt) en als je het niet meer aan kan; neem een pijnbestrijder (bijv. ruggenprik). Natuurlijk hoort de (natuurlijke) pijn erbij, maar ga jezelf niet stoer houden en eraan onderdoor gaan. Dit heeft alleen maar een nadelig effect op jouw bevallingservaring en je stress kan ook nadelig zijn voor de kleine.
Liefs Iris

2 gedachten over “Voor de eerste keer mama…

 1. Helaas komt het heel veel voor dat volle vrouwen/obese vrouwen bangemaakt worden voor hun bevalling, een groot kind, diabetes etc. Er wordt vaker ingeleid en er zijn vaker (onnodige?) interventies. De geboortezorg voor dikkere vrouwen in NL kn echt zoveel beter! Ik ben echt als vuil behandeld door bepaalde zorgverleners, was niets meer dan een risico voor mijn kind en zou nooit gewoon bevallen.

  Dat laatste hebben ze gelijk in gekregen, na een ‘gedwongen’ inleiding (ik wist niet dat je nee kunt zeggen) liep het uit op een keizersnede.

  Ook in de post partum zorg kan een hoop beter voor de collere vrouw. Borstvoeding mislukt bijvoorbeeld vaker (zoals bij mij) doordat een grotere borst en vaak heotere vlakke tepels aanhapproblemen, kloven en pijn veroorzaken. Ook de houdingen die je met je kind aanneemt zijn net even anders als je bv dik bent én een keizersnede hebt gehad. Veel lactatiekundigen en kraamhulpen zijn hier niet zo goed in thuis helaas.

  Ken je de site plus size mommy memoirs? Staan een hoop (amerikaanse) ervaringsverhalen op, maar ik vond een deel heel herkenbaar voor Nederland.

  Fijn dat alles met jou en Floris zo goed gegaan is! Dat vergeet ik bijna…

 2. Heeyy

  Een stukje herkenning 🙂 2 zwangerschappen als vollere vrouw mee gemaakt en ik werd ook gestressed door alle extra zorg, en extra controles dit en dat omdat ik meer risicos had in men zwangerschappen en bevallingen.. Nou 1e zwangerschap had ik wel hoge bloeddruk maar niet heel erg, spontaan en natuurlijk bevallen en ging erg vlot baby woog 2895 en de 2e was er stress omdat hij zo groot zou zijn en moest ik aldoor extra bloedprikken want ja ik moest dan toch wel zwangerschapssuiker hebben.. niet dus en hij woog 3740 dus super groot was dat ook niet en deze bevalling ging nog sneller dan de eerste.. beide zijn hartstikke gezond 🙂

  Achteraf dus 2x stess om niks tijdens de zwangerschappen maar goed dat ze zo alert zijn natuurlijk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.